Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

21 Δεκ 2014

Τι «λένε» τα όνειρα για μας;

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα όνειρά τους. Από τους πιο γνωστούς «ερμηνευτές» ήταν ο Φρόυντ, που για πρώτη φορά συνέδεσε τα όνειρα με το υποσυνείδητο των ανθρώπων, και σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε.

Αν και οι επιστήμονες πρόσφατα κατάφεραν να εξηγήσουν ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στα όνειρά μας, δυσκολεύονται όταν πρόκειται να εξηγήσουν τι πραγματικά σημαίνουν. Ο Φρόυντ, γοήτευσε τα πλήθη με τη θεωρία του ότι τα όνειρα αποτελούν εκδηλώσεις των απωθημένων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα όνειρα δεν υπάρχουν καθόλου και ότι είναι απλά ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο που τραβούν τυχαίες σκέψεις και εικόνες από την μνήμη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Medical Daily, τα όνειρα έχουν κάποιο σκοπό, και αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένος με την κατανόηση των συναισθημάτων μας.
«Τα όνειρα μας βοηθούν να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας μέσω της κωδικοποίησης και της ανακατασκευής αναμνήσεων. Τι βλέπουμε και τι βιώνουμε στα όνειρα μας δεν είναι απαραίτητα αληθινό, αλλά τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές τις αναμνήσεις σίγουρα είναι» εξηγεί ο Δρ. Sander van der Linden από το London School of Economics and Political Science σε άρθρο της στην επιθεώρηση Scientific American.

Παράλληλα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στο Sleep and Neuroimaging με επικεφαλής τον Δρ. Mathew Walker, παρουσίασε επίσης στοιχεία που φανερώνουν την συσχέτιση μεταξύ των ονείρων και των συναισθημάτων. Ο Walker και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η μείωση του ύπνου REM οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα κατανόησης των σύνθετων συναισθημάτων της ζωής.
Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει στην κατανόηση των ονείρων, πολλά από αυτά που συμβαίνουν στον ύπνο μας παραμένουν μυστήριο.




Stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου