Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

20 Οκτ 2014

Προσωπικότητες: Αλέξανδρος Ρόσιος (Υψηλάντης) 1917 - 2005

Γεννήθηκε στην Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πατέρας του Νικόλαος ήταν δάσκαλος. Ο ίδιος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου. Ως έφεδρος αξιωματικός, κλήθηκε στο μέτωπο κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, όπου και πολέμησε ως διοικητής λόχου, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.

Τον Ιανουάριο του 1942 Ο Ρόσιος προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Στην Αντίσταση έγινε γνωστός ως Καπετάν Υψηλάντης. Ήταν κορυφαίο στρατιωτικό στέλεχος της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας. Στα χρόνια αυτά εντάχθηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Ρόσιος κυνηγήθηκε από τα αγγλικά στρατεύματα, τη χωροφυλακή και τις ένοπλες ομάδες δεξιών. Μάλιστα, στήθηκε μπλόκο στη Σιάτιστα για τη σύλληψή του. Όμως με τη βοήθεια των συντοπιτών του κατάφερε να διαφύγει. Αναγκάστηκε να μείνει στην παρανομία, ώσπου οι καταδιωκόμενοι πρώην ΕΛΑΣίτες συγκρότησαν το Δημοκρατικό Στρατό. Στο ΔΣΕ κατά τα χρόνια του Εμφυλίου, έπαιξε κεντρικό ρόλο, φτάνοντας μάλιστα στη θέση του υποστράτηγου.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ και το πέρασμα των μαχητών του στις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού εξελίχθηκε σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ένας από τους καθοδηγητές της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στην Τασκένδη. Αρχικά υπήρξε ένας από τους υποστηρικτές του Νίκου Ζαχαριάδη, παίρνοντας θέση υπέρ του κατά τη διαμάχη του με τους Μάρκο Βαφειάδη, Μήτσο Παρτσαλίδη, Λευτέρη Αποστόλου και Χρύσας Χατζηβασιλείου

Ωστόσο αργότερα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο φανατικούς αντιπάλους του Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον Αλέξανδρο Ρόσιο για φραξιονισμό και ζήτησε τη διαγραφή του από το ΚΚΕ, μετά τις συγκρούσεις ζαχαριαδικών και αντιζαχαριαδικών στην Τασκένδη. Ο Ρόσιος κατά τις συγκρούσεις της Τασκένδης ζητούσε το κεφάλι του Ζαχαριάδη. Μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη, ο Ρόσιος θα χαρακτηρίσει την πολιτική του ως εχθρική, αντιδιεθνιστική και προδοτική. Εντούτοις, αργότερα θα έρθει σε νέες συγκρούσεις με την νέα καθοδήγηση του ΚΚΕ υπό τον Κώστα Κολιγιάννη και θα προσχωρήσει στη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση υπό τον Μάρκο Βαφειάδη. Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος, ο Ρόσιος διαγράφηκε από το ΚΚΕ. Αργότερα, εξορίστηκε στο βόρειο Καζακστάν.

Γύρισε πίσω στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1976. Με την επιστροφή του εντάχθηκε στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου τον περιέβαλε με μεγάλο σεβασμό και τον διόρισε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. Επίσης μετά το 1981 ανέλαβε για ένα διάστημα τη θέση του περιφερειάρχη στο Μεσολόγγι. Ήταν επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ. Πέθανε στην Αθήνα το 2005.
Το 1985 τιμήθηκε για την Αντιφασιστική Αντιστασιακή του δράση από το Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.



http://el.wikipedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου