Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

23 Ιουλ 2014

Η συνταγή της εβδομάδας απο τα συσσίτια Χαλκίδας

 ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ
 Χρόνος μαγειρέματος – ψησίματος : 60 λεπτά
 Η μερίδα (2 παπουτσάκια) θερμίδες 110
 Μερίδες: 8

ΥΛΙΚΑ:
1 ½ κιλό μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένο
1 κούπα λάδι
½ κιλό κιμά
 Αλάτι , πιπέρι
½ κούπα κρασί άσπρο ξηρό
 Μαϊντανό ψιλοκομμένο
 Σάλτσα άσπρη μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας τριμμένο τυρί


Για τη μπεσαμέλ
Χρόνος ετοιμασίας 15-20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ:
2 κουταλιές σούπας βούτυρο καλό
2 καταλιές αλεύρι γεμάτες
½ κιλό γάλα
2 αυγά
200 γρ τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη μπεσαμέλ: 

Βάλτε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα με ξύλινη σπάτουλα για να μην σβολιάσει. Ρίξτε στη συνέχεια το γάλα που θα έχετε ελαφρά ζεστάνει και μετά το τυρί και το αλάτι ανακατεύοντας συνέχεια το μίγμα. ¨Όταν πήξει κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το για ένα δυο λεπτά. Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα αργά αργά ανακατεύοντας συνέχεια. Η σάλτσα είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσετε. Πριν ψηθεί με τα παπουτσάκια πασπαλίστε τη με τριμμένο τυρί για να γίνει πιο τραγανιστή.

Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια:

Αφαιρέστε τα κοτσάνια και πλύντε τις μελιτζάνες. Χωρίστε τις στη μέση και χαράξτε το εσωτερικό τους. Αλείψτε τις με λάδι, βάλτε τις σε λαδωμένο ταψί και ψήστε τις ώσπου να μαλακώσουν. Βάλτε το λάδι στη φωτιά και ρίξτε το κρεμμύδι. Αφήστε το ώσπου να μαραθεί και προσθέστε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το κρασί και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Βράστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Γεμίστε τις μελιτζάνες στη συνέχεια και απλώστε πάνω από τον κιμά μια κουταλιά μπεσαμέλ. Πασπαλίστε τις από πάνω με τριμμένο τυρί και ψήστε τα παπουτσάκια για 30 λεπτά σε μέτριο φούρνο. 
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο ταψί 1 κούπα τοματοχυμό και 4 κουταλιές λάδι για να έχει σάλτσα το φαγητό.
Παραλλαγή: Αν προτιμάτε μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες αντί να τις ψήσετε (πριν τις γεμίσετε). Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι στη σάλτσα ντομάτας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου